Κουτσουράς

Έχοντας πάρει το όνομα του από τα κούτσουρα των πεύκων τα οποία συστηματικά καλλιεργούταν στην περιοχή, και άφησαν ως προίκα το πολύτιμο «δασάκι», ο Κουτσουράς αποτελούσε μέχρι πρότινος το κέντρο του Δήμου Μακρύ Γιαλού, φιλοξενώντας σχεδόν όλες τις υπηρεσίες του. ο Πληθυσμός του οικισμού είναι 775 κάτοικοι (Απογραφή 2011), 305 κάτοικοι (Απογραφή 1583)

Διαβάστε Περισσότερα

Μακρύς Γυαλός

Κατηφορίζοντας το πευκόφυτο δάσος του Πευκοσελίου συναντάμε το Μακρύ Γιαλό, ένα απ’ τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα σε ολόκληρη την Κρήτη. Ο Μακρύ Γιαλός, παίρνει το όνομά του και χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες αμμώδεις παραλίες του, τις οποίες κάθε χρόνο απολαμβάνουν χιλιάδες, ντόπιων και αλλοδαπών επισκεπτών.

Διαβάστε Περισσότερα

Ορεινό

Το πεύκο και η πέτρα συνθέτουν το μοναδικό σκηνικό που συναντάμε στο ιστορικό Ορεινό, χωρίο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Όπως και πολλά άλλα χωριά των βουνών της Κρήτης, έτσι και το Ορεινό διαδέχτηκε τη φάση της εγκατάλειψης με αυτή της ανοικοδόμησης, κάτι που γίνεται φανερό κάνοντας μια βόλτα στο εσωτερικό του.

Διαβάστε Περισσότερα

Σταυροχώρι

Ιστορικό κεφαλοχώρι του Λασιθίου, ξακουστό για τις 24 εκκλησίες του και τα πανυγήρια στη μνήμη των Αγίων που γίνονται όλο το χρόνο. Χτισμένο σε υψόμετρο 313 μέτρων σε κομβική θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα χωριά της περιοχής γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του. Ο πληθυσμός του οικισμού είναι 147 κάτοικοι (Απογραφή 2011), 227 κάτοικοι (Απογραφή 1583)

Διαβάστε Περισσότερα

  • 1
  • 2