Κατηφορίζοντας το πευκόφυτο δάσος του Πευκοσελίου συναντάμε το Μακρύ Γιαλό, ένα απ’ τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα σε ολόκληρη την Κρήτη. Ο Μακρύ Γιαλός, παίρνει το όνομά του και χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες αμμώδεις παραλίες του, τις οποίες κάθε χρόνο απολαμβάνουν χιλιάδες, ντόπιων και αλλοδαπών επισκεπτών.
Η νεώτερη ιστορία τον καταγράφει ως ένα μικρό ψαροχώρι με λιγοστούς κατοίκους το οποίο εξυπηρετούσε ως διαμετακομιστικό κέντρο αγροτικών προϊόντων και ζώων, όμως το ιδανικό φυσικό τοπίο έμμελε να αλλάξει καθοριστικά την ταυτότητα της περιοχής. Ο σημερινός πληθυσμός είναι 760 κάτοικοι.
Οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που ξεκίνησαν την δεκαετία του 80’ ανέδειξαν την ποιότητα του Μακρύ Γιαλού και τον μετέτρεψαν σε ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό. Η χρυσαφένια άμμος, τα αβαθή και βραβευμένα με γαλάζια σημάια νερά των παραλιών του Μακρύ Γιαλού, η πλήρης και πολυδιάστατη κάλυψη υπηρεσιών που προσφέρονται, ταύτισαν την περιοχή ως ενδεδειγμένο οικογενειακό προορισμό και όχι μόνο.
H κομβική θέση του ανάμεσα στην Ιεράπετρα και τη Σητεία συνιστά το Μακρύ Γιαλό ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού στην Ανατολική Κρήτη ενώ το ήπιο κλίμα του προσελκύει κυρίως βορειοευρωπαίους πολίτες στην αγορά γης και κατοικιών . Το μικρό και γραφικό λιμανάκι τροδοδοτεί τις ταβέρνες της περιοχής με φρέσκα ψάρια ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται ημερήσιες εκδρομές προς το Γαιδουρονήσι και το Κουφονήσι.
Η αξία της περιοχής του Μακρύ Γιαλού φαίνεται ότι εκτιμάται από αρχαιοτάτων χρόνων, και τα ερείπια της μινωικής έπαυλης, (μικρογραφία του ανακτόρου της Κνωσού) που χρονολογείται στα 1500 π.Χ το είναι ο καλύτερος μάρτυρας
Στην περιοχή βρίσκεται επίσης και η μεγάλη ρωμαική έπαυλη η ηλικία της οποίας χρονολογείται μεταξύ 1ου π.Χ και 3ου μ.Χ αιώνα και στην οποία πιστεύεται πως έμενε Ρωμαίος εκατόνταρχος, ο οποίος επόπτευε τις καλλιέργειες θαλάσσιων σαλιγκαριών για την παραγωγή της πολύτιμης τότε πορφύρας.