Το φρούριο Καλέ Ιεράπετρας βρίσκεται στην είσοδο του λιμένα της πόλης και είναι το μόνο σωζόμενο οχυρό σε αστικό κέντρο στα νότια παράλια της Κρήτης. Χρονολογείται στην πρώιμη βενετοκρατία (13ος - 15ϋς αι.) και ανήκει στον τύπο των ορθογωνικών οχυρώσεων.
Επισκοπή Ιεράπετρας
Το χωρίο Επισκοπή Ιεράπετρας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης. Στα μεσοβυζαντινά χρόνια ήταν η έδρα του επισκόπου Ιεράς. Στο χωρίο υπάρχει ο ενοριακός ναός της Παναγίας, ο οποίος ανεγέρθηκε στη θέση του παλαιού καθεδρικού ναού της Παναγίας της «Εφτάτρουλης» ονομασία που διασώζεται ακόμη στην τοπική προφορική παράδοση και δηλώνει την αρχιτεκτονική του τυπολογία του παλαιού ναού.
Μονη Φανερωμένης
Η I. Μονή Παναγίας Φανερωμένης βρίσκεται μεταξύ Γουρνιών και Παχειάς Άμμου, σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο (540 μ.) στη βόρεια πλαγιά του ορεινού όγκου του Σταυρού Ιεράπετρας και διατάσσεται σε έξι στάθμες Το καθολικό της Μονής, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και τη Ζωοδόχο Πηγή, είναι σπηλαιώδες διαμορφωμένο σε κοιλότητα του βράχου στην 5η στάθμη.
Μονή Εξακουστής
Η Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μάλλων Ιεράπετρας, βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της επαρχείας Ιεράπετρας. Ο ακριβής χρόνος ίδρυσης της Μονής δεν είναι γνωστός καθ’οτι δεν διασώζονται γραπτές μαρτυρίες.
- 1
- 2