Γαϊδουροφάς

Το μινωικό κτήριο στον Γαϊδουροφά Ανατολής εντοπίστηκε ήδη το 1898 από τον Arthur Evans, όταν επισκέφτηκε την περιοχή. Οι πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες έφεραν στο φως ένα καλά διατηρημένο και εντυπωσιακό κτήριο που χρονολογείται στην Υστερομινωική περίοδο I (1600-1450 π.Χ.).

Πρόκειται για διώροφη κατασκευή με εντυπωσιακή πρόσοψη μεγαλιθικής τεχνοτροπίας και τοίχους που σώζονται σε ύψος έως και 2μ. Από τα δωμάτια που έχουν ανασκαφεί μέχρι σήμερα αναφέρεται ιδιαίτερα μια αποθήκη γεμάτη με πιθάρια, όπως και μια κρύπτη πεσσών, χαρακτηριστικό της μινωικής λατρευτικής αρχιτεκτονικής. Στα αντικείμενα που βρέθηκαν συγκαταλέγονται ένας χάλκινος πέλεκυς και μια ψήφος από ορεία κρύσταλλο.

Το μέγεθος και η κατασκευή του κτηρίου επιτρέπουν το συμπέρασμα ότι επρόκεαο για το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής , ενώ η θέση του στις νότιες υπώρειες της Δίκτης σε υψόμετρο 900μ. είναι φανερό ότι στόχευε στην οικονομική εκμετάλλευση του ορεινού τοπίου για την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, μελιού, ρητίνης και ξυλείας.