Άη-Γιάννης

Ο Άη-Γιάννης είναι χτισμένος λίγα χιλιόμετρα πάνω από τον παραθαλάσσιο οικισμό Κουτσουνάρι.

Ένα υπέροχο χωριό για να επισκεφθείτε, πολύ κοντά στην Ιεράπετρα, και σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Η θέα είναι μοναδική, ενώ το χωριό συνεχώς αναστηλώνεται κυρίως από Ευρωπαίους αλλά και Έλληνες απόγονους των παλιών κατοίκων.

Το ανατολικό άκρο της μεγάλης παραλίας στον οικισμό Κουτσουνάρι.

Η μεγάλη παραλία είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ιεράπετρας, στην περιοχή του Αη-Γιάννη.

Το 1583 οι Ενετοί τον είχαν καταγράψει ως San Ζuanne, με πληθυσμό 157 κατοίκους, όμως έπρεπε να φτάσει το 1940 για να φτάσει ο Άγιος Ιωάννης στο μεγαλύτερή ακμή του με 752 κατοίκους. Με το τέλος του Β’ ΠΠ, οι Αη γιαννιώτες ξεκίνησαν τη σταδιακή κάθοδο προς τη θάλασσα και με σύμμαχο το εύφορο έδαφος και τα πανέμορφα παράλια άρχισε αφ’ ενός μια πιο συστηματική γεωργική εκμετάλλευση του έυφορου εδάφους και αφ’ ετέρου η ραγδαία άνοδος του τουρισμού για να οδηγηθούμε τελικά στη δημιουργία του Κουτσουναρίου των Φερμών και της Αγιάς Φωτιάς, τριών νέων κοινοτήτων (πρώτη καταγραφή τους στην απογραφή του 1961), που σήμερα απαριθμούν συνολικά περισσότερους από 1000 κατοίκους φιλοξενώντας σύγχρονες και πολυδιάστατες τουριστικές εγκατάστασεις.

Ο Άη γιάννης, το μητρικό χωριό της κοινότητας, μπορεί στα χαρτιά να φαίνεται ερειπωμένο, (μόλις 8 κάτοικοι καταγράφονται στην απογραφή του 2011), όμως η πραγματικότητα δείχνει πως το όμορφο αυτό χωριό κάθε άλλο παρά μια φάση παρακμής βιώνει. Οι κάτοικοι μπορεί να μην μένουν πια μόνιμα εκεί, όμως το χωριό δεν έχει εγκαταλειφθεί..

Το νερό είναι αυτό που όριζε και συνεχίζει να ορίζει την ταυτότητα της κοινότητας του Άη Γιάννη. Ο δρόμος του, ξεκινάει απ’ τις κορυφές του Αφέντη Χριστού, περνάει απ’ τις πολύτιμες πηγές του Ψυχρού (που όπως και σήμερα υδροδοτούσαν με πόσιμο νερό την Ιεράπετρα από την αρχαιότητα), χαρίζοντας ζωή στο βουνό, σμιλεύοντας τα βράχια, δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, σπάνιας ομορφιάς που δύκολα συναντά κανείς στην Κρήτη. Ο εύκολα προσβάσιμος και ιδιαίτερα εντυπωσιακός καταρράκτης του Μυλωνά με το νερό να χύνεται απ’ τα 40 μέτρα αποτελεί σημείο αναφοράς με τα νερά να τρέχουν μέχρι και τα μέσα του καλοκαιριού.

Οι παραλίες είναι το δεύτερο διαμάντι της περιοχής. Είτε μιλάμε για την αχανή «Μεγάλη Παραλία» στο Κουτσουνάρι, είτε για τις κατάφυτες παραλίες των Φερμών με τα βράχια που στάζουν, είτε για την πολυδιαφημισμένη Αγιά Φωτιά, μια, κατα γενική ομολογία, απ’ τις πιο όμορφες παραλίες σε όλη την Ελλάδα που χιλιάδες περνάνε απ’ τα νερά της τα καλοκαίρια, είναι σίγουρο πως ο Άγιος Ιωάννης μπορεί να ικανοποιήσει την κάθε απαίτηση. Μη διστάσετε να ρωτήσετε τους ντόπιους για τις λιγότερο γνωστές παραλίες της περιοχής που δεν υστερούν σε τίποτα από τις προηγούμενες.

  • Siteagiosioannis
  • Siteagiosioannis2
  • Siteagiosioannis3
  • Siteagiosioannis4
  • Siteagiosioannis
  • Siteagiosioannis2
  • Siteagiosioannis3
  • Siteagiosioannis4